O NAMA

kučine-sv.-luka-Custom

BRATOVŠTINA SV. LUKE-KUČINE

Za datum osnivanja uzima se godina 1467. Te je godine upisano na nadvratniku ulaznih vrata na crkvi Sv. Luke na groblju u kučinama. Iz natpisa na nadvratniku vrata iz djelomično sačuvanog teksta stoji da je crkva Sv. Luke 1467. Obnovljena. Crkva se prema dostupnim podatcima spominje 1255. god. I jedina je crkva na ovim prostorima koju turci nisu uništili u svojim osvajačkim pohodima. Bratovština je imala svoj statut koji nažalost nije sačuvan.

Stoji podatak usmeni da je crkva bezgrešnog začeća u selu izgrađena među ostalim i doprinosom bratine u ulju i vinu. Jedini originalni dokument o djelovanju bratovštine koji je sačuvan je ugovor za izgradnju jednorazredne pučke škole u Kučinama. Ugovor je sastavljen od bratina svetog Luke iz Kučina s gosp. Ivan Bettiza pok. Marina ovlašteni graditelj iz Splita. Ugovor je napravljen 30. rujna 1907. godine.

Također posstoji dokument od biskupa splitskog upučen župniku Kučina i Mravinaca o pravilu održavanja sv. misa za nedjelje i blagdane u obe župe.

Naime bratini Kučina su se žalili biskupu u Splitu na nepridržavanje obveza održavanja svih obreda u Kučinama. Biskup je svoj odgovor sa pravilima održavanja obreda u župi Kučine i u župi Mravince poslao dana 23. prosinca 1887. god. Bratovština u Kučinama je djelovala aktivno u svim radovima oko popravka, obnove ili kupnje potrebnih stvari za crkvu.

Bratovština je djelovala sve do 2002. god. Naime ove godine je iz župe otišao župnik don Ante Čolić, a došao je župnik don Filip (pile) Pavić. Poslije ovog datuma može se reći da Bratovština sv. Luke-Kučine više ne djeluje. Imala je spisak bratina, upravu bratovštine koja je vodila računa o svim potrebama crkve, župnika i časnih sestara. Naime svake godine treću nedjelju Došašća iza sv. mise održavala se godišnja skupština Bratovštine sv. Luke-Kučine. Na skupštini bi se podnio izvještaj o proteklom radu, financijski izvještaj i plan rada za iduću godinu.